Woda alkaliczna to taka, której poziomom pH jest powyżej 7. Nasz organizm ma wąską tolerancję co do utrzymywania poziomu wewnętrznego ph w granicach 7,350-7,450 wartość pH jest w normie.W ciele mamy 80% z pierwiastków zasadowych i 20% kwasowych. Oznacza to, że jedzenie powinno być dla zdrowego człowieka zbilansowane.

Zakwaszenie organizmu = problemy – Woda alkaliczna

Są dwie główne przyczyny zakwaszenia organizmu.

1. Duży stres.
2. Nadmierne spożywanie kwaśnych pokarmów.

Funkcje metaboliczne i ćwiczenia wytwarzają kwas mlekowy, a więc płyny naszego ustroju mają pH o niskiej wartości. Kiedy Ciało jest podatne na schorzenia przewlekłe, które przejawiają się w następujące sposoby:

Woda alkaliczna

1. Zmęczenie, astma, senność.
2. Przeziębienie, cukrzyca, wysokie ciśnienie krwi i dna.
3. Otyłość.
4. Skóra jest pomarszczona i matowa.

Zakwaszenie organizmu jest dosyć częstym zjawiskiem. Zdrowy organizm jest umiarkowanie zasadowy, dzięki czemu jest odporny na choroby.

Naukowcy i lekarze udowodnili, że 150 chorób degeneracyjnych, włącznie z rakiem, artretyzmem, chorobami serca, kamieniami nerkowymi i woreczka żółciowego, osteoporozą, powiązane jest z kwasowaścią

Zdrowy organizm ma zasady! – woda alkaiczna

Według chińskiej wiedzy ciało i ciepło to YANG, a zimno, chłód kwaśne owoce to YIN.

W organizmie funkcjonują trzy rodzaje mechanizmów regulujących wartość pH:

1. Białka krwi.
2. Wydalanie tlenku węgla z płuc w celu zapobiegnięcia jego nagromadzeniu.
3. Nerki wydzielają acydobazę i produkują HCO- zawierające jon H + regulujący poziom pH.

Tabela zasadowości i kwasowości

wysoko kwasotwórcze PH 5,9 – 5,0 średnio kwasotwórcze PH 6,9 – 6,0: słabo kwasotwórcze PH do 7,0: neutralne pH 7,0: słabo zasadotwórcze pH do 7,0:  średnio zasadotwórcze pH 8,0 – 7,1: wysoko zasadotwórcze pH 9,0 – 8,1:
Mięso, wędliny

– szczególnie wieprzowina

Ryby Twaróg Masło świeże Warzywa: kalafior, cebula, roszponka, kiełki pszenicy i orkiszu Warzywa: buraki, brokuły, kapusta, marchew, seler, pomidory, chrzan, fasolka szparagowa, kalarepa, por, szczaw, szpinak (gotowany) Warzywa: bakłażany, dynie, cukinie, ogórki, sałaty liściaste, botwina, szpinak (surowy – sałatki), czarna rzodkiew
Cukier

i zawierające cukier

Jaja Orkisz, pieczywo 

pełnoziarniste orkiszowe

Śmietana Owoce: wiśnie, czereśnie, dojrzałe jabłka, gruszki, śliwki Owoce: dojrzałe banany, słodkie brzoskwinie, mandarynki, pomarańcze, cytryny, maliny, truskawki, awokado, dojrzałe winogrona Soki warzywne świeże bez cukru
Sztuczne słodziki Chleb żytni Kasza gryczana Serwatka Zielona herbata Owoce: kiwi, arbuz, ananas
Biała mąka pszenna

i pochodne

Płatki zbożowe Makaron sojowy Jogurt naturalny Oliwa z oliwek Soki owocowe świeże bez cukru
Biały ryż Makaron pełnoziarnisty Orzechy laskowe i orzechy nerkowca Oleje roślinne Migdały Owoce: daktyle, figi, rodzynki
Sery żółte Ryż brązowy Otręby Maślanka Grzyby: prawdziwki, kurki
Kawa Orzeszki ziemne Fruktoza    woda życia Avatri Aqua
Czarna herbata Piwo  
Kakao i czekolada  
Sól  

źródło: opracowanie własne na podstawie: http://www.vitanatural.pl/produkty-zakwaszajace-i-alkalizujace-organizm-acidoza-acidosa, dostęp z dnia 12.07.2016 r.

Każde przesunięcie o 1 jednostkę pH oznacza 10-krotnie większe zakwaszenie. Spadek pH z 7 na pH5 zwiększa poziom kwasów nawet o 100 razy, itd.

Louis Pasteurna łożu śmierci powiedział: „Bakterie to nic, naważniejsze jest środowisko wewnętrzne”

W telewizji CNNdr Robert Oldham Young wyjaśnia różnicę pomiędzy kwaśnym, a zasadowym współczynnikiem pH we krwi:

Dr Robert Oldham Young wyjaśnia, że

„Otyłość jest problemem zakwaszenia, a tłuszcz jest sposobem na uratowanie życia”

Woda alkaliczna – najlepszy odkwaszacz

W napojach różnice są jeszcze drastyczniejsze.

Do neutralizacji szklanki napoju typu „cola”, którego pH wynosci 2,5 trzeba wypić aż 32 szklanki wody alkaicznej (zasadowej) o pH równym 10!

Aby organizm mógł normalnie funkcjonować potrzebne jest jego nawodnienie oraz równowaga elektrolitowa i kwasowa pH. Dla przykładu odwodnienie powoduje skrajne wyczerpanie, niemoc i spowolnienie metabolizmu, utrata tylko 1-2% wody oznacza spadek koncentracji i brak możliwości fizycznych. Zbyt duże spożycie napojów zawierających kofeinę (cola, kawa, herbata, napój energetyczny powoduje odwrotną reakcję i przyspiesza utratę płynów przez organizm, co prowadzi do jego odwodnienia.

W przypadku elektrolitów, ćwiczenia i dłuższa aktywność fizyczna powoduje ich utratę, co skutkuje utrudnieniami w przekazywaniu impulsów nerwowych i kontrakcją mięśni. Dlatego zalecane jest spożywanie wody alkalicznej zawierającej najbardziej niezbędne minerały: wapno, magnez, sód, potas.

Woda alkaliczna

 

Co się dzieje gdy mamy zbyt dużo „zasad”?

Jest to bardzo rzadko spotykana dolegliwość. Może ona wynikać z zatrucia salicylanami, strata kwaśnego soku żołądkowego przy długotrwałych biegunkach i/lub wymiotach, pewne choroby hormonalne, zażywanie leków obniżających kwasowość żołądka (np. przy chorobie wrzodowej) i inne.

Organizm sam bardzo dobrze sobie z nią poradzi zachowując równowagę:

  1. Płuca ograniczą wydalanie CO2
  2. Nerki ograniczą filtrowanie kwasów, które są we krwi
  3. Organizm rozpocznie spalanie tłuszczów lub białek

Dlatego bardzo trudno jest spowodować nadmierną zasadowość poprzez dostarczenie żywności i wody alkalicznej.

Alkalizowanie poprzez magnetyzm – woda alkaliczna

Nasze ciało dodatkowo wytwarza odczyn zasadowy podczas noszenia magnetycznej biżuterii i picia namagnesowanej wody. Częściowo jest to spowodowane przyspieszeniem krążenia i lepszym natlenieniem tkanek, gdyż namagnesowane żelazo we krwi bardziej wiąże tlen. Następuje także szybsze wydalanie kwaśnych produktów metabolizmu.

Woda alkaliczna to woda życia!

„Woda alkaliczna – woda życia” jest kontynuacją artykułów „woda życia” Kliknij tutaj aby zobaczyć inne wpisy z tej serii.

Woda alkaliczna

źródło:

  1.  dr nauk medycznych Jelisaveta Kunosić i dr Ivana Džamić, „Pigułki w odstawce”
  2. pl.wodazycia.info
Share Button

Zapisz się

na mój

Newsletter

Otrzymuj wartościowe treści

i bądź na bierząco z moimi publikacjami

You have Successfully Subscribed!